Εν όψει του επικείμενου ελέγχου για τα ανασφάλιστα οχήματα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα Οδηγό 18 σελίδων, με οδηγίες προς τους πολίτες για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την διαδικασία του ελέγχου. 

Στον κατατοπιστικό οδηγό αναλύονται λεπτομερώς οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο πολίτης σε περίπτωση ακινησίας ή μεταβίβασης του οχήματος, ενώ αναφέρονται χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση πιθανών σφαλμάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τον έλεγχο (όπως επί παραδείγματι ειδοποιητήριο για κλεμμένο ή ανύπαρκτο όχημα ή κατασχεμμένο όχημα κλπ).

 

Μπορείτε να μελετήσετε αναλυτικά τον σχετικό οδηγό πατώντας εδώ 

 

Υπενθυμίζουμε ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσετε το όχημά σας ανασφάλιστο, ούτε καν για μία ημέρα -  δείτε ανταγωνιστικές προσφορές ασφάλισης αυτοκινήτου, εδώ 

Σύμφωνα με τελευταίες κυκλοφορίες, το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε ειδική εγκύκλο που αφορά στην αυστηρότερη εφαρμογή του ανικαπνιστικού νόμου, με τσουχτερά πρόστιμα για τους κατά τόπους παραβάτες του. 

Αυτό που σίγουρα αφορά τους οδηγούς, είναι το ειδικό εδάφιο της εγκυκλίου που αφορά στο κάπνισμα εντός ΙΧ αυτοκινήτου

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το κάπνισμα σε ΙΧ που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, το πρόστιμο ορίζεται σε  1.500 ευρώ για τον καπνιστή (ανεξάρτητα από το αν είναι οδηγός) το οποίο μάλιστα φτάνει στις 3000 ευρώ  αν πρόκειται για άτομο που οδηγεί όχημα δημοσίας χρήσης, όπως είναι το ταξί ή το λεωφορείο. 

Επιπλέον, οι οδηγοί των οχημάτων εντός των οποίων καπνίζει κάποιος, ενώ επιβαίνουν ανήλικοι,  θα έρχονται αντιμέτωπη με αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για ένα μήνα, ακόμα και αν δεν κάπνιζαν οι ίδιοι αλλά κάποιος άλλος επιβάτης.  

Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι τα πολυνομοσχέδια που κατά καιρούς ψηφίζονται, αποτελούν συνήθως μια δέσμη νόμων, που αφορούν ποικίλες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Στο πιο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή, ανάμεσα στα ακανθώδη ζητήματα, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικές με τις εταιρείες παροχής Οδικής Βοήθειας, που μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στον ασφαλισμένο και στον καταναλωτή. 

Πιο συγκεκριμένα, ορίζονται λεπτομερώς αρκετοί παράγοντες της εύρυθμης λειτουργίας των εταιριών παροχής οδικής βοήθειας. Για παράδειγμα, θεσπίζεται τσουχτερό πρόστιμο για άτομα ή εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες οδικής βοήθειας χωρίς να κατέχουν τη σχετική νόμιμη άδεια λειτουργίας, ενώ πρόστιμα προβλέπονται και για την δήλωση ψευδών στοιχειών. Κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ασφαλισμένους, είναι ότι βάσει του νέου νόμου οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών οδικής βοήθειας έχουν πλέον την υποχρέωση να παρέχουν "άμεση και ποιοτική οδική βοήθεια". Με αυτό τον όρο, ο νόμος προβλέπει πώς οι σχετικές εταιρίες οφείλουν να ανταποκρίνονται στις αιτήσεις των πελατών τους με το κατάλληλο προσωπικό, εντός το πολύ μιας ώρας, διαφορετικά υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας και σχετικού προστίμου

Τι πρέπει να κάνετε σε ένα τροχαίο ατύχημα για να είστε “καλυμμένοι”

Την επόμενη εβδομάδα πολλοί από εμάς θα ταξιδέψουμε εκτός Αθήνας για να γιορτάσουμε το Πάσχα στην επαρχία. Οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουμε τα αυτοκίνητα μας ως μέσο μετακίνησης. Επειδή όμως η αυξημένη κίνηση στους δρόμους και οι εορτασμοί των ημερών αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Χρήσιμες πληροφορίες – για το τι πρέπει να κάνουμε σε ένα τροχαίο ατύχημα για να καλυπτόμαστε από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μας και να έχουμε καταγεγραμμένες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που μπορεί να χρειστούν για να αποζημιωθούμε – δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η ΕΚΠΟΙΖΩ:

 

Πριν το ατυχημα

 • Φροντίστε να οδηγείτε έχοντας θεωρημένη την άδεια οδήγησης για την κατηγορία του οχήματός σας.
 • Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν ατυχήματα εφόσον διαπιστωθεί ότι το δίπλωμα οδήγησης είτε έχει λήξει είτε δεν είναι κατάλληλο για τον τύπο του οχήματος που οδηγείτε.
 • Οδηγείτε νηφάλιοι, έχοντας δεμένη τη ζώνη ασφαλείας σας ή φορώντας το κράνος σας ώστε να σας εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη διευθέτηση της ζημιάς από την ασφαλιστική.

Μετα το ατυχημα

 • Εάν έχετε κάποιο τροχαίο ατύχημα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω ενέργειες:

   

 • Ειδοποιήστε την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και παραμείνετε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να φθάσουν οι αρμόδιες αρχές.
 • Βγάλτε φωτογραφίες της αρχικής θέσης των οχημάτων πριν τα μετακινήσετε, έστω και με το κινητό σας τηλέφωνο. Αυτό βοηθά τους εκκαθαριστές ζημιών να αποφανθούν για την υπαιτιότητα και την έκταση της ζημιάς.
 • Κάντε ενέργειες διευκόλυνσης της κυκλοφορίας προς αποφυγή δεύτερου ατυχήματος και μετακινείστε τα τρακαρισμένα οχήματα σε ασφαλές μέρος.
 • Ανταλλάξτε στοιχεία με τον/τους άλλους εμπλεκόμενους στο ατύχημα όπως ονοματεπώνυμο, αριθμό κυκλοφορίας, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, ασφαλιστική εταιρεία.
 • Αν υπάρχουν μάρτυρες που μπορούν να περιγράψουν πως έγινε το συμβάν, κρατείστε τα στοιχεία τους.
 • Συμπληρώστε το έντυπο της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος και οι δύο οδηγοί.
 • Φροντίστε να κατατεθεί το συντομότερο στην Ασφαλιστική σας Εταιρεία. Σ
 • ε περίπτωση υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσετε για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.
 • Καλέστε την φροντίδα ατυχήματος για καταγραφή της δήλωσης ατυχήματος και μεταφορά του οχήματος στο συνεργείο της επιλογής σας, εφόσον εξαιτίας της σύγκρουσης το όχημά σας δεν μπορεί να μετακινηθεί.
 • Το τηλέφωνο της φροντίδας ατυχήματος αναγράφεται σε εμφανές σημείο στο ασφαλιστήριο του οχήματός σας.
 • Αν δεν επιληφθεί η Φροντίδα Ατυχήματος, ενημερώστε οπωσδήποτε τον ασφαλιστή σας το συντομότερο δυνατόν για το ατύχημα.
 • Πριν την επισκευή του αυτοκινήτου σας επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας για να κλείστε ραντεβού με πραγματογνώμονα.

 

αναδημοσίευση από το insurancedaily.gr

Όσοι ασφαλισμένοι έχουν την συνήθεια να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους των ασφαλιστηρίων τους έχουν οπωσδήποτε παρατηρήσει μια αρκετά σημαντική αλλαγή στα ασφαλιστήρια που παρέλαβαν με το καινούριο έτος : την μεταβολή στην κάλυψη της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου.

Πράγματι, από την 1/1/2017 τα κατώτατα όρια στην ασφαλιστική κάλυψη ορίζονται στο 1.220.000 ευρώ ανά θύμα για τις σωματικές βλάβες και αντίστοιχα επίσης στο 1.220.000 ευρώ για τις υλικές ζημίες ανά ατύχημα ανεξάρτητα τον αριθμό των θυμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς το αντίστοιχο ποσό οριζόταν στο 1.000.0000 ευρώ και για τις δύο περιπτώσεις.

Η σχετική μεταβολή αποφασίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και κοινοποιήθηκε ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, με ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης την πρωτοχρονιά του 2017. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε η ανάγκη εναρμόνισης των δεδομένων της χώρας μας με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

 

Αν και η αύξηση των ορίων αποζημίωσης είναι λογικό να συμπαρασύρει προς τα πάνω την τιμή των ασφαλίστρων, στην Budget Direct προσπαθήσαμε, μέσω των ευρύτατων συνεργασιών που διατηρούμε με τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, να κρατήσουμε τις τιμές των ασφαλίστρων όσο το δυνατόν χαμηλότερα, συνεργαζόμενοι πάντοτε με εταιρείες που συμμορφώθηκαν άμεσα με την νέα πραγματικότητα.

Μπορείτε να ζητήσετε σήμερα προσφορά για την ασφάλιση του οχήματός σας ή να επικοινωνήσετε μαζί μας, αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα νέα όρια ασφάλισης και πώς αυτά επηρεάζουν το ασφαλιστήριό σας.

Συνεργαζόμαστε με τις Μεγαλύτερες Ασφαλιστικές Εταιρείες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ

Εγγραφείτε στη λίστα μας για μην χάνετε τις προσφορές μας!
Please wait