Όπως γνωρίζουμε όλοι, επαγγελματίες και καταναλωτές, oνέος νόμος για την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων έφερε δραστικές αλλαγές στην ασφάλιση του αυτοκινήτου, στις οποίες η ασφαλιστική αγορά αρχίζει σιγά σιγά να προσαρμόζεται. Πέρα από το καθεστώς πληρωμής, μια ακόμα σημαντική αλλαγή που περιλαμβάνεται στον νέο νόμο, αφορά στην ουσιαστική κατάργηση των εκτυπωμένων συμβολαίων και την σταδιακή αντικατάστασή τους από ηλεκτρονικά.

 

Ο νόμος προβλέπει αφενός την θέσπιση της ασφαλιστικής κάλυψης με την εξόφληση των ασφαλίστρων από τον ασφαλισμένο, αφεταίρου την κατάργηση της υποχρέωσης ανάρτησης του «σήματος» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα επισημοποιεί και την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ ασφαλισμένου και ασφαλιστή. Βασικά απόρροια αυτών των παραγράφων του νόμου, είναι ότι πλέον ο ασφαλιζόμενος μπορεί να λάβει ηλεκτρονικά αντίγραφο του ασφαλιστηρίου στο email του, χωρίς να χρειάζεται η αποστολή συμβατικού, χάρτινου συμβολαίου.

 

Όπως είναι φυσικό, κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο για να εμπεδωθεί από καταναλωτές και επαγγελματίες. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που έχουν ήδη μεγάλο στοκ ειδικών χαρτιών για συμβόλαια και δεν θα προχωρήσουν στις αλλαγές πριν αυτό εξαντληθεί, ενώ άλλες εταιρίες έχουν ήδη αλλάξει τα δεδομένα εκτύπωσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους, με αποτέλεσμα το συμβόλαιο που τυπώνεται στο ασφαλιστικό γραφείο να είναι ίδιο με αυτό που θα τύπωνε ο πελάτης στο σπίτι του. Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί της ασφαλιστικής αγοράς υπολογίζουν ότι με την έναρξη του ερχόμενου φθινοπώρου, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και οι φυσικές αποστολές συμβολαίων θα γίνονται όλο και λιγότερες.

 

Η αλλαγή αυτή οφελεί τόσο τους ασφαλιστές, όσο και τους ασφαλιζόμενους, αφού οι αποστολές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων γίνονται αμεσότερες, οικονομικότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον. Από σήμερα λοιπόν, έρευνα στο διαδίκτυο για φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου και το ασφαλιστήριο στο email μας !